Przepis na tę pyszną szarlotkę znalazłam na blogu Joli czyli ->TUTAJ<-.
Lubię tam zaglądać bo Jola ma dużo fajnych przepisów na obiady,kolacje,przekąski itp.
Szarlotka jest bardzo prosta w wykonaniu,smaczna a do tego elegancko się prezentuje.
Zapraszam :)
SKŁADNIKI
Biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowa
2 kg jabłek
2-3 łyżki cukru
2 opakowania galaretki np.cytrynowej
Krem
500 ml śmietanki 30 lub 36%
250g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
80 g startej gorzkiej czekolady
WYKONANIE
Białka oddzielamy od żółtek.W miseczce miksujemy białka dodając partiami cukier i miksujemy aż do uzyskania sztywnej piany.Następnie dodajemy żółtka,proszek do pieczenia obie mąki i miksujemy do połączenia się składników.
Blachę o wym.22x33cm wykładamy papierem i przelewamy do niej naszą masę biszkoptową.Wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy ok.30 min.
Jak ciasto będzie w piekarniku czas na przygotowanie musu z jabłek.Jabłka myjemy obieramy i kroimy w drobną kostkę.Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż jabłka się uprażą i będą miękkie.Do gorących jabłek dodajemy galaretki w proszku,mieszamy,ściągamy garnek z palnika i zostawiamy do przestudzenia.Ciepłą jeszcze masę jabłkową wylewamy na upieczony biszkopt,wyrównujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Teraz czas na krem.Schłodzoną śmietankę wlewamy do miseczki i miksujemy na najwyższych obrotach,gdy śmietana zaczyna gęstnieć wsypujemy cukier puder,cukier waniliowy i miksujemy dalej.Następnie partiami dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Krem wykładamy na zupełnie wystudzone ciasto wyrównujemy i posypujemy startą gorzką czekoladą.
SMACZNEGO!!!!
Twoja szarlotka wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńA dziękuje bardzo,jest bardzo pyszna :)
Usuń