Zapraszam na przepis :).
Biszkopt:
7 jajek
2 łyżki kakao
7 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa śmietankowa
450 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki gorącej wody
3 łyżeczki żelatyny
Polewa
125g masła lub margaryny
3 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki wody
dodatkowo powidła np.śliwkowe do posmarowania biszkopta
WYKONANIE
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żółtka i ubijamy ok.3-4 min.
Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia przesiewając przez sitko,dodajemy także kakao.Mieszamy lub ubijamy mikserem na najniższych obrotach.
Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze kakaowe ciasto na blachę.U mnie forma miała wymiary 30x26cm.Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy ok.25-30 min.do suchego patyczka :).
Kiedy nasz biszkopt wystygnie-przekrawamy go wzdłuż na dwa blaty.Odstawiamy.
Masa śmietankowa
W 1/3 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do przestudzenia.Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru i miksujemy.Następnie powoli wlewamy przestudzoną ale płynną żelatynę i miksujemy.
Jedną połowę biszkoptu smarujemy powidłami,na powidła dajemy krem śmietankowy,przykrywamy drugim biszkoptem i na wierzchu także smarujemy powidłami.
Polewa
Masło lub margarynę rozpuszczamy(nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy żeby wszystko się dobrze rozpuściło.Zostawiamy do przestygnięcia.lekko tężejącą polewę rozprowadzamy na posmarowanym powidłami biszkopcie.Możemy dowolnie udekorować lub pozostawić polewę bez niczego.Cisto odstawiamy na parę godzin do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Pychotka
OdpowiedzUsuńZApraszam na blog
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
OdpowiedzUsuńpo więcej inspiracji zapraszam do mnie :)
http://pelen-brzuszek.blogspot.com/
Warto warto :) fajny ten Twój blog pozdrawiam
Usuń