czwartek, 2 listopada 2017

DOMOWY KOPIEC KRETA

Ciasto łatwe w przygotowaniu -wychodzi rewelacyjnie.Nie lubię kupować ciast takich w proszku więc szukałam przepisu na taki zwykły domowy kopiec kreta :).
Polecam serdecznie wypróbować -warto.
SKŁADNIKI
(tortownica ok.20-21cm)
4 jajka
3/4 szklanki cukru
10 łyżek oleju
10 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 1/2 szklanki mąki
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta

krem
ok.400-450 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
pół tabliczki czekolady(mleczna lub gorzka)

4-5 bananów
sok z połówki cytryny

WYKONANIE
Na początek tortownicę smarujemy tłuszczem(masło lub margaryna,ew.olej) i wysypujemy bułką tartą.
Jajka razem z cukrem ubijamy tak żeby wyszły bardzo puszyste prawie białe :).
Do naszego puszystego kogla-mogla dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao.Miksujemy.Następnie dodajemy olej oraz wodę-dokładnie miksujemy.Kakaową masę wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.40 min.w piekarniku nagrzanym do 180C.Sprawdzamy patyczkiem-musi być suchy.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy-musi być zimne.Następnie ścinamy kopułę ciasta i wydrążamy środek zostawiając ok.1cm brzegów.


Ciasto,które wycięliśmy kruszymy na drobne okruszki.Na dnie wydrążonego ciasta kładziemy banany-ile się zmieści i smarujemy je sokiem z cytryny by nie zmieniły koloru.
Czas na przygotowanie kremu.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno,nastepnie dodajemy startą czekoladę i mieszamy.
Dodajemy żelatynę,mieszamy.Krem wykładamy na ciasto tworząc lekki stożek.Obsypujemy pokruszonym ciastem.W ten sposób powstał nam kopiec.
Ciasto wstawiamy do lodówki na parę godzin ale najlepiej na noc.
I gotowe teraz można wcinać :)
Ciasto jest bardzo pyszne.



SMACZNEGO!!!

2 komentarze: