Pyszny zdrowy chlebek,który nie wymaga długiego czasu wyrastania.Robi się go szybko ,pięknie wyrasta a w smaku jest naprawdę boski :).
SKŁADNIKI
2 szklanki ciepłej wody
20 dag świeżych drożdży
0,5 kg mąki pszennej tortowej
łyżeczka soli
łyżka cukru
5 łyżek płatków owsianych górskich
garść słonecznika łuskanego
garść siemienia lnianego
WYKONANIE
Do miski wlewamy wodę,dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą,następnie dodajemy sól oraz cukier-mieszamy.Dalej dodajemy słonecznik,siemię lniane i płatki owsiane-mieszamy.
Potem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie lejące się ciasto.
Tak powstałe ciasto wlewamy do blaszki.Ja używałam foremki silikonowej o wymiarach 25x12cm.
Wierzch można jeszcze posypać słonecznikiem i siemieniem lnianym albo zostawić tak jak jest :).
Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez ok.40-45 minut.Chlebek musi mieć złoty kolor.
SMACZNEGO!!!!
Czy mogę zmienic na mąkę bezglutenowa?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się że tak można,szczerze mówiąc nigdy nie używałam mąki bezglutenowej więc tak na 100% to nie powiem :) pozdrawiam
UsuńCzy 20 dag drożdży to nie za dużo na 0,5 kg mąki
OdpowiedzUsuńMoże 2 dag?
UsuńSuper pieklam znakomite
OdpowiedzUsuńTermoobieg czy Góra dół
OdpowiedzUsuń