SKŁADNIKI
Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Krem:
1 i 2/3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka miękkiego masła
Galaretka:
2 galaretki (u mnie agrestowe)
2 łyżki cukru
1/2 litra wody
Napar kawowy:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
1 szklanka wody (można dodać alkoholu amaretto)
+ okrągłe biszkopty
+ polewa
WYKONANIE
1. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet, olej, proszek i mąkę.
2. Ciasto ciemne: żółtka i cale jajka utrzeć z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao.
3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
4. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.
5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia.
6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić.
7. Przełożyć ciasto (od dołu)
1 blat ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty)
połowa kremu
okrągłe biszkopty nasączone w naparze kawowym
tężąca galaretka (odstawić całość do stężenia, a potem kładziemy pozostałe warstwy)
reszta kremu
blat ciasta
dowolna polewa (u mnie kakaowa),płatki migdałów
8. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz