Aromatyczny
kurczak, pyszny ryż i marchewka z cebulką. Wszystko przygotowane w jednym naczyniu
do zapiekania. Świetna propozycja na rodzinny obiadek.
SKŁADNIKI
4 duże ćwiartki kurczaka
majeranek
słodka papryka
czosnek granulowany
2 marchewki
2 cebule
2 szklanki ryżu brązowego
1 l wody
6 łyżek keczupu łagodnego lub pikantnego lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
1 łyżka majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka soli
1 łyżka masła
3 duże zabki czosnku
Każdą
ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie
mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym.
Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na
całą noc.
Przygotować
zalewę. Do garnka wlać wodę. Dodać keczup, masło, pokrojone w plasterki
ząbki czosnku oraz przyprawy. Wszystko zagotować.
Na
dno dużego i głębokiego naczynia do zapiekania wsypać ryż. . Cebule i marchewki obrać i
pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć
kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub
letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 90 min.. Naczynia nie przykrywamy :).
Podajemy np. z ogórkiem kiszonym.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz