poniedziałek, 3 października 2016

PLACUSZKI Z DYNI Z FETĄ

Placki z dyni uwielbiam! 

Są świetne na ciepło i na zimno. Smakują wybornie jako uzupełnienie wegetariańskiego posiłku, jako dodatek do sałaty, jako klasyczny ciepły kotlet.

SKŁADNIKI


Porcja na 14 placuszków
0,5 kg obranej i stratnej na paseczki dyni
  5 cebulek dymek z zieloną częścią
  1 opakowanie sera feta
  3 jajka
  2 łyżki czubate bułki tartej i jeszcze trochę do obtaczania   sól
  odrobina tartego sera żółtego do posypania
  masło lub oliwa

WYKONANIE
Dynię obieram i ścieram na tarce z małymi oczkami.Do dyni odkładam pociętą cebulkę dymkę z całym szczypiorem, startą na tarce fetę, jajka, bułkę trata i odrobinę soli. Całość mieszam dokładnie ręką do momentu, aż uda mi się utworzyć z masy kotleciki.Będą one dość miękkie i średnio zwarte, ale po usmażeniu będą w sam raz! Lekko obtaczam je w bułce i smażę na maśle lub oliwie po kilka minut z każdej strony. Wykładam na talerz i podaje na zimno, lub po uprzednim podgrzaniu na ciepło

SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz