Soczewica z warzywami jest posiłkiem uniwersalnym, to coś na kształt gulaszu z soczewicy, jednak jest nieco gęściejsza.U mnie wersja bez mięsa, jednak, gdy tylko macie ochotę możecie do niej dodać kawałki kiełbaski,szynkę czy kawałki pieczonego kurczaka.
SKŁADNIKI
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 – 3 cebule
- 500 g kawałek dyni lub cukinia zielona, może być też kabaczek
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 szklanki jarmużu lub szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru wielkości połowy kciuka
- 1 mała ostra papryczka lub ½ papryczki zależnie od ostrości
- 60 ml oleju
- 1 łyżka curry
- sól, pieprz i zioła do smaku
- Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam w żeliwnym lub metalowym garnku o grubym dnie. Dodaję pokrojony drobno jarmuż i kilka łyżek wody.
- Warzywa obieram, ścieram na grubej tarce i dodaję do cebuli. Podsmażam razem przez kilka minut aż zmiękną.
- Dodaję soczewicę, przyprawy, dolewam około 700-800 ml wody lub bulionu i duszę średnio 15-20 minut.
- Podaję na ciepło, najlepiej z ryżem i jogurtem naturalnym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz