wtorek, 8 października 2024

Jabłka w cieście francuskim-ciasteczka

Dzisiaj pzredstawiam wam fajny szybki deser w postaci ciasteczek z ciasta francuskiego.

Bardzo szybko się robi i nie wymaga ten przepis wielu składników.


SKŁADNIKI

2 opakowania ciasta francuskiego

2 duże jabłka

cynamon

cukier 

dżem truskawkowy

jajko

WYKONANIE

Na blasze rozkładamy ciasto francuskie i w połowie ciasta smarujemy pasek dżemem truskawkowym.


Następnie myjemy i obieramy jabłka i kroimy je na cienkie kawałki,talarki.


Wkładamy kawałki jabłek do miseczki posypujemy cukrem i cynamonem.Wszystko dokładnie mieszamy żeby składniki się połączyły.


Wymieszane jabłuszka układamy wzdłuż paska z dżemu truskawkowego i przykrywamy połową ciasta francuskiego.

Następnie smarujemy tę połowę znowu dżemem i przykrywamy drugą połową ciasta robiąc taką roladę.

Jajko roztrzepujemy w miseczce i za pomocą pędzelka smarujemy nasze ciasto.Na górę kładziemy kawałki jabłek,możemy dodać także pokrojone orzechy włoskie lub rodzynki.


Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok.35-45 min.


Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.Kroimy ciasto na kawałki i zajadamy :).

SMACZNEGO!!




A tutaj przepis w postaci video na moim kanale na YT




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz