niedziela, 25 września 2022

CIASTECZKA FRANCUSKIE Z BUDYNIEM I BRZOSKWINIAMI

 Ciasteczka francuskie z budyniem są pyszne i bardzo proste w wykonaniu.Smakują także dzieciom-przetestowane na moich synach ;).bardzo polecam zrobić te ciasteczka każdemu.


SKŁADNIKI

2 opakowania ciasta francuskiego

brzoskwinie z puszki

1 budyń waniliowy,śmietankowy lub kokosowy

400ml mleka

2 łyżki cukru

1 jajko

cukier puder


WYKONANIE

Ciasto francuskie wyciągamy wcześniej z lodówki żeby osiągnęło temperaturę pokojową.

Przygotowujemy budyń.Z 400ml mleka odlewamy pół szklanki,resztę mleka wlewamy do rondelka i dodajemy dwie łyżki cukru.Doprowadzamy do wrzenia wlewając mleko z wymieszanym proszkiem budyniowym.Mieszamy wszystko krotko ale energicznie.Budyń powinien zgęstnieć wtedy ściągamy z palnika przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.


ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy.kroimy na prostokąty.W międzyczasie włączamy piekarnik na 200C grzanie góra/dół.

Na lewą stronę prostokąta z ciasta francuskiego kładziemy łyżkę budyniu a na budyń kawałki brzoskwiń.


Prawą stronę ciasta nakłuwamy nożem w paru miejscach.Stronę z nacięciami zakładamy na lewą stronę  i dokładnie łączymy ze sobą brzegi.Można docisnąć widelczykiem.


Tak przygotowane ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstęp,ponieważ ciasto jeszcze urośnie.Smarujemy górę ciasteczek rozmąconym jajkiem.

Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.20-25 minut.



Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez posypki.Są tak smaczne że zaraz znikają z talerza :).



Polecam upiec i życzę smacznego ;) !!!





A tutaj wykonanie w postaci filmiku :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz