środa, 17 czerwca 2020

BORÓWKOWE CIASTO Z KRUSZONKĄ

Pyszne i proste ciasto z borówkami :).Bardzo szybko się robi-wystarczy wsypać składniki do miski i wymieszać no prawie bo na poczatku robimy pyszny kogel-mogel.
Zapraszam po przepis :).


SKŁADNIKI
Ciasto
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g borówek amerykańskich
mąka ziemniaczana do obtoczenia borówek

Kruszonka
50g masła
50g cukru
50g mąki pszennej

WYKONANIE
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel.Cały czas miksując wlewamy olej.Miksujemy przez chwilę i odstawiamy mikser.Do masy wsypujemy mąkę pszenną przesianą przez sitko i proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.Mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.


W osobnej miseczce przygotowujemy kruszonkę.Wrzucamy wszystkie składniki do miski tj.mąkę,cukier i masło i mieszamy ręką aż powstaną grudki.Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy tam ciasto.Borówki myjemy,obsuszamy żeby nie były mokre i obtaczamy je w mące ziemniaczanej.


Ciasto posypujemy borówkami i na wierzch układamy kruszonkę.

Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy ciasto przez 40-45 min.do suchego patyczka.
Mozna również po ostygnięciu ciasta posypać je cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz