środa, 2 października 2019

CIASTO Z BORÓWKAMI NA JOGURCIE

Prostota i klasyka w jednym no i ten smak!!!Ciasto to szybko się robi i nie wymaga jakiś wyszukanych składników.Najlepiej smakuje na drugi dzień.
POLECAM!!!

SKŁADNIKI 

400 g mąki pszennej
170 g miękkiego masła (lub Kasi)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
220 g cukru
1 cukier waniliowy
4 całe jajka
200 ml jogurtu naturalnego
 250 g borówek 

KRUSZONKA
100g masła (zawsze prawdziwe 82% tłuszczu)
100g cukru pudru
200g mąki


WYKONANIE
Mąkę przesiewamy wraz  z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy na przemian mąkę i jogurt oraz skórkę cytrynową. Kiedy masa będzie gładka przekładamy ją na blaszkę wcześniej posmarowaną masłem i obsypaną odrobiną mąki.  Na wierzchu układamy owoce, delikatnie wciskając je w ciasto.

Na owocach  rozkładamy kruszonkę.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Zostawiamy kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie studzimy na kratce



SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz