Prostota i klasyka w jednym no i ten smak!!!Ciasto to szybko się robi i nie wymaga jakiś wyszukanych składników.Najlepiej smakuje na drugi dzień.
POLECAM!!!
SKŁADNIKI
400 g mąki pszennej
170 g miękkiego masła (lub Kasi)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
220 g cukru
1 cukier waniliowy
4 całe jajka
200 ml jogurtu naturalnego
250 g borówek
KRUSZONKA
100g masła (zawsze prawdziwe 82% tłuszczu)
100g cukru pudru
200g mąki
WYKONANIE
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy na przemian mąkę i jogurt oraz skórkę cytrynową. Kiedy masa będzie gładka przekładamy ją na blaszkę wcześniej posmarowaną masłem i obsypaną odrobiną mąki. Na wierzchu układamy owoce, delikatnie wciskając je w ciasto.
Na owocach rozkładamy kruszonkę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Zostawiamy kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie studzimy na kratce.
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz