Do ciasta użyłam Mąki Szymanowskiej
ciasto
350 g mąki pszennej, użyłam Mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki oleju
kruszonka
50 g masła
50 g cukru
20 g Mąki Szymanowskiej
50 g tartych migdałów
oraz
truskawki ok 300 g
WYKONANIE
Na początku przygotowujemy kruszonkę. Do miski przekładamy masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko łączymy rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawiamy.
Blaszkę o wymiarach 25x28cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką lub wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.Następnie przygotowujemy ciasto. W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie mieszamy zawartość obu misek. Ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki. Na wierzchu układamy truskawki, najlepiej kroimy je na pół lub w ćwiartki
. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy ok 40 minut, do suchego patyczka.Jeśli ktoś chce może posypać ciasto jeszcze cukrem pudrem,
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz