wtorek, 28 marca 2017

PLACKI Z BATATÓW Z RUKOLĄ

Oto prosty przepis na placki z batatów czyli słodkich ziemniaków. Szybkie w wykonaniu, smaczne i zdrowe. Nie zawierają glutenu, za to mnóstwo zdrowych składników. Idealnie smakują z rukolą i awokado



SKŁADNIKI
 1/2 szklanki ugotowanych słodkich ziemniaków, zgniecionych widelcem na pure (około 1 średnia sztuka)
2 jajka
1 łyżka mąki kokosowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
olej kokosowy do smażenia

Do placków
1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
1 garść świeżej rukoli
1 łyżka świeżych ziół do posypania placków (może być natka pietruszki i bazylia)
(opcjonalnie) 1/4 szklanki jogurt lub śmietanki kokosowej

WYKONANIE

Ugotuj batata, zgnieć go widelcem na pure. Do miski włóż pure z batatów, dodaj roztrzepane jajka, mąkę kokosową i przyprawy. Wymieszaj dokładnie na ciasto.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i łyżką nałóż porcję ciasta na placki. Smaż aż pęcherzyki powietrza pokażą się na placku, następnie, przewróć placka na drugą stronę i smaż aż lekko się zrumieni. Powtórz tę samą czynność z pozostałym ciastem.
Jeśli używasz jogurtu lub śmietankę kokosowa przełóż ją do kubeczka, dodaj posiekane zioła. Awokado przekrój na pół, wyjmuj pestkę i nożem, jeszcze w skórce, pokrój w kostkę.
Na porcje placków wyłóż rukolę, polej śmietanką kokosową i dodaj awokado.

SMACZNEGO

1 komentarz: