SKŁADNIKI
- 165 g aktywnego zakwasu żytniego(przepis na zakwas TUTAJ
- 120 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 100 g + 150 g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki soli
- 300 ml ciepłej wody
- 50g prażonego słonecznika (słonecznik prażyć na suchej patelni przez parę minut)
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz 150 g mąki żytniej typ 720.
- Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aby stworzyło lepką konsystencję przypominającą zakwas.
- Odstaw miseczkę z mieszaniną w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 4 godziny
- Po upływie tego czasu dodaj do mieszaniny 150 g mąki żytniej typ 720 i zagnieć, aby stworzyło jednolitą konsystencję.
- Prostokątną formę do wypieków wysmaruj tłuszczem i obsyp naokoło otrębami/bułką tartą/mąką z pełnego przemiału, aby chleb nie przykleił się podczas pieczenia
- Przełóż ciasto do formy, formę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na całą noc. Jeśli nie chcesz rozgrzewać palnika na całą noc, rozgrzej piekarnik do 60 stopni, wyłącz i umieść w nim formę zostawiając lekko uchylone drzwiczki.
- Po upływie tego czasu chleb powinien urosnąć do wysokości formy.
- Piecz go w rozgrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Czas zależy od stopnia rozgrzania piekarnika, dlatego aby sprawdzić czy bochenek jest już gotowy, wsadź w niego wykałaczkę. Jeśli nie przyklei się do niej ciasto, wyjdzie sucha, oznacza to, że chleb jest już gotowy.
- Daj bochenkowi ostygnąć.
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz