SKŁADNIKI
0,5szklanki suchej kaszy jaglanej
2 litry wody
2 marchewki
cebula
pietruszka korzeń
2 ziemniaki
cały brokuł
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
ziele angielskie
szczypta kozieradki,kurkumy,tymianku,
sól,pieprz do smaku
oliwa z oliwek (1 łyżka)
WYKONANIE
Warzywa kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce.Pokrojone warzywa(oprócz brokuła) wrzucamy do wody
Po 15-20 minutach gotowania dodajemy brokuła i czosnek przeciśnięty przez praskę.Gotujemy jeszcze 10 min.dodajemy oliwę oraz kaszę i wyłączamy gaz.
Kaszę jaglaną gotujemy w osobnym naczyniu.Najpierw parę razy płuczemy kaszę ,zalewamy szklanką wody i gotujemy ok.15 min.Odstawiamy i czekamy jeszcze 10-15 min.aby stężała.
Do zupy dodajemy na dwa sposoby
-rozdrabniamy widelcem i dodajemy sypką kaszę
-kroimy nożem na kawałki i dodajemy do zupy
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz