Bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem kawałków czekolady oraz udekorowane cukrem pudrem. Puszyste i wilgotne w środku dla smakoszy czekolady i nie tylko. Jedyny minus to to, że szybko znika zanim jeszcze wystygnie.
SKŁADNIKI
200 g masła
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
cukier puder do dekoracji
WYKONANIE
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy. Żółtka miksujemy ok 1 minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Masę przekładamy do blaszki do pieczenia natłuszczonej i posypanej tartą bułką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam w tej temperaturze ok 30 minut potem zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze 10 minut bo ciasto było już dobrze przyrumienione z wierzchu a w środku jeszcze odrobinę niedopieczone. Wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.
U mnie ciasto znikało zanim jeszcze przesygło :D.
SMACZNEGO!!!
Gratuluję https://google.pl
OdpowiedzUsuń