wtorek, 11 lutego 2020

HRABINA-BABKA POMARAŃCZOWA

Pyszne połączenie ciasta pomarańczowego z czekoladą ,zachwyca wyglądem i smakiem.Idealne ciasto na Wielkanocny stół.


SKŁADNIKI

Keksówka 12×25 cm
200 g masła
130 g cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy
5 jajek
250 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przełożenie:
150 g czekolady mleczna lub gorzka wedle smaku
50 ml śmietanki kremówki 30 % 

Polewa:
100 ml śmietanki kremówki 30 %
75 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka żelatyny

WYKONANIE
Do miski wrzucamy  miękkie masło,wsypujemy cukier,oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy,ubijamy mikserem na najwyższych obrotach,następnie wbijamy po jednym jajku,cały czas miksując.
Przez sitko przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia,krótko miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia i wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika na ok.1 godz.
Pieczemy w temp.180 C.
Gotową babkę studzimy na metalowej kratce.
Czekoladę łamiemy na kosteczki,w małym rondelku podgrzewamy śmietankę,wrzucamy czekoladę i chwilkę podgrzewamy na małym ogniu,aż czekolada zacznie się rozpuszczać,mieszamy łyżką i czekamy,aż polewa trochę przestygnie.

Babeczkę przecinamy wzdłuż,na 5 równych pasków.

Układamy na boku i każdy pasek babki smarujemy czekoladą po przesmarowaniu,chwilkę czekamy i smarujemy jeszcze raz,przykładamy następny pasek babki itd.

Przełożoną babeczkę najlepiej jest owinąć folią spożywczą dość sztywno i wstawić na parę godz.do lodówki.
Teraz przygotowujemy  polewę,żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na parę min.do napęcznienia.

Do rondelka wlewamy śmietankę i wrzucamy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę,podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady,zdejmujemy  z ognia i wrzucamy napęczniałą żelatynę,energicznie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia,gdy polewa zaczyna lekko ściągać polewamy babeczkę i równomiernie rozsmarowujemy po wierzchu.
SMACZNEGO!!!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz