wtorek, 16 stycznia 2018

DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKIEM

Proste i pyszne racuszki,w sam raz na drugie danie lub na słodką kolację.Wychodzą puszyste i jest ich naprawdę sporo.Zapraszam na przepis :)
SKŁADNIKI
500g mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
25g drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
2 jabłka
2 kostki smalcu

WYKONANIE
Robimy zaczyn czyli do miski kruszymy drożdże dodajemy łyżkę cukru i pół szklanki letniego mleka.Miskę stawiamy w cieple aby drożdże zaczęły pracować ok.15-20 min.
W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce na grubych oczkach na razie odstawiamy.
Kiedy nasz zaczyn będzie gotowy dodajemy pozostałe mleko,jajko,cukier waniliowy i mąkę.Wyrabiamy ciasto,jeśli ciasto będzie się kleić dodajemy jeszcze trochę mąki.Następnie dodajemy starte jabłka i dalej wyrabiamy.Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok.30 min.

Gdy ciasto wyrośnie,roztapiamy smalec i mocno podgrzewamy,następnie łyżką nakładamy ciasto i wkładamy do gorącego smalcu.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.Następnie osączamy na papierowym ręczniku.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem i zajadamy :).

SMACZNEGO!!!

A o to przepis w formie filmiku :)
Zapraszam do subskrypcji kanału i lajkowania :)
DZIĘKUJE :)

2 komentarze:

  1. Jabłka i ciasto drożdżowe to jest zawsze dobry pomysł. Może smażone, ktoś powie niezdrowe- ja kocham :)

    OdpowiedzUsuń